Украински войници пристигнаха в САЩ, за да бъдат обучени как да използват системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" с надеждата тя да им позволи да се защитят от руските ракетни удари като този, убил 40 души в град Днипро, съобщава "Франс прес".

Военните от Украйна пристигнаха в неделя вечерта във военната база "Форт Сил" в щата Оклахома за обучение в Артилерийското училище за противовъздушна отбрана на армията на САЩ, заяви полковник Къртис Кинг във видео, публикувано в Туитър.

Вашингтон обеща батарея "Пейтриът" на Киев в края на миналата година, за да помогне на страната да се отбранява от безмилостните въздушни атаки на руските сили.

Това беше значителна победа за Украйна, която многократно натискаше САЩ за ПВО системата на фона на продължаващата война.

Украинците започват да се обучават на "Пейтриът"

Украинците започват да се обучават на "Пейтриът"

Програмата ще се проведе във "Форт Сил" в Оклахома

Кинг не уточни колко украински войници са в Оклахома, но по-рано този месец Пентагонът съобщи, че между 90 и 100 военни ще пристигнат в САЩ, за да се научат как да работят и да поддържат "Пейтриът". Курсът им на обучение ще продължи няколко месеца.

Противовъздушната отбрана изигра ключова роля в защитата на Украйна от ракетни удари и за предотвратяване руските сили да установят контрол над небето.

Тъй като Русия се сблъсква с нарастващи неуспехи на бойното поле обаче, тя започна систематично да атакува критична украинска инфраструктура, като ударите ѝ прекъснаха електричеството, водоснабдяването и отоплението на милиони хора.

В неделя руски ракетен удар по жилищна сграда в Днипро в Централна Украйна уби най-малко 40 души. Москва обаче отрече да носи отговорност за една от най-смъртоносните атаки от началото на войната.

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

Джайлс от Chatham House: Червените линии на Русия са блъф и самохвалство, но Кремъл иска Украйна да е необитаема

Произведена от Raytheon, "Пейтриът" е ракетна система земя-въздух, първоначално разработена за прихващане на високо летящи самолети.

Тя беше модифициран през 80-те години на миналия век, за да се съсредоточи върху новата заплаха от тактически балистични ракети и беше използвана в битка срещу произведените в Русия ракети "Скъд" на иракските сили по време на първата война в Персийския залив.

"Пейтриът" е доказала ефективността си и в Саудитска Арабия срещу проектирани от Иран балистични ракети, изстреляни от Йемен.

CNN: Няколко месеца ще са необходими на украинските военни за "Пейтриът"

CNN: Няколко месеца ще са необходими на украинските военни за "Пейтриът"

Подкрепа за Киев