След като руските военновъздушни сили за пореден път "героично" унищожиха украинска жилищна сграда, руският президент и върховен главнокомандващ Владимир Путин изразява задоволство от своята "специална операция".

В интервю за журналиста Павел Зарубин за предаването "Москва". Кремъл. Путин" по телевизионния канал "Россия-1" Владимир Путин определи динамиката на специалната военна операция като положителна.

"Динамиката е положителна. Всичко се развива според плана на Министерството на отбраната и Генералния щаб", каза той.

Вчера, 14 януари, по време на поредния масиран руски обстрел по Украйна, една от ракетите се заби в девететажен жилищен блок Днепър, като напълно разруши един от сегментите ѝ. По последни данни са загинали 22 души, включително едно дете. Разчистването на отломките и търсенето на оцелели продължава, 43 души все още са в неизвестност, а ранените са 72-ма, сред тях 13 деца. 39 души са извадени до този момент от руините.

Путин посочва: "Надявам се, че нашите бойци ще продължат да ни радват с резултатите от бойната си работа."

Снимка 602440

Източник: ФБ/ ДСНС України

Говорителят на руското МО Игор Конашенков докладва, че ракетният удар по украинската система за военен контрол и свързаните с нея енергийни съоръжения през последните 24 часа е засегнал всички посочени обекти.

"Всички посочени съоръжения са засегнати. Целта на удара е постигната", заяви Конашенков. Ударът по Днипро не се посочва, както и от доклада не се посочват местата и целите на ракетите.

От последните 24 часа, Конашенков докладва за разрушаването на склад за боеприпаси и база за ремонт на оборудване на украинските въоръжени сили (ВСУ) в Донецката народна република, край Конастантиновка, както противорадарна станция AN/TPQ-36 американско производство.

И още: пускова установка на украинската зенитно-ракетна система "Оса-АКМ" до селището Новоселовка, Запорожка област, артилерийска система М777 американско производство край селището Шляховое в Херсонска област, гаубица Д-20 край селището Красный Лиман в Донецката народна република, самоходна гаубица 2С3 "Акация" край селището Уманское в Донецката народна република, две гаубици Мста-Б край селищата Георгиевка и Скудное в Донецката народна република, две украински гаубици "Гвоздика" са унищожени край селищата Гуляйполе в Запорожка област и Шевченко в ДНР, а друга украинска гаубица Д-30 е унищожена край селището Серебрянка. Освен това са унищожени и два дрона в ЛНР и ДНР, както и са прехванати осем снаряда на многоцелеви ракетни системи HIMARS и Uragan са били прехванати в районите на Кремена, Лисичанск на Луганската народна република, Василовка, Подгорное и Новомихайловка на Запорожска област.

През деня 103 артилерийски единици на ВСУ, жива сила и военно оборудване в 123 района бяха поразени в огневи позиции.

Снимка 602439

Източник: ФБ/ ДСНС України

В доклада се посочват и общи резултати за унищожена техните от началото на войната: общо 372 самолета, 200 хеликоптера, 2882 безпилотни летателни апарата, 401 зенитно-ракетни системи, 7525 танка и други бронирани бойни машини, 982 ракетни установки, 3 836 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки, както и 8 052 специални военни превозни средства.