Украински военни ще започнат обучение с ракетната система "Пейтриът"/Patriot в Съединените щати следващата седмица, съобщава CNN, като се позовава на двама висши служители, запознати с въпроса.

Според източниците програмата ще се проведе във "Форт Сил" в Оклахома. Там САЩ провеждат собствено обучение за експлоатация и поддръжка на модерната система за противовъздушна отбрана. Форт Сил е едно от четирите места за основно обучение на Сухопътните войски и за полева подготовка на артилерията. Обучението на украинците за работа със сложната система се очаква да отнеме "няколко месеца", заяви Лора Купър, заместник-помощник-секретар на отбраната за Русия, Украйна и Евразия, но отказа да посочи конкретни срокове.

САЩ обявиха, че изпращат на Украйна ракетната система Patriot в края на декември, когато президентът на страната Володомир Зеленски посети Вашингтон и се срещна с президента Джо Байдън. Преди това високопоставен служител на администрацията заяви пред CNN, че "реалността на случващото се" в Украйна в крайна сметка ги е накарала да предоставят системата, след като месеци наред искането беше отхвърляно.

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

Джайлс от Chatham House: Червените линии на Русия са блъф и самохвалство, но Кремъл иска Украйна да е необитаема

САЩ предоставят една батарея Patriot, която включва оборудване за генериране на енергия, компютри, система за контрол на бойните действия и до осем пускови установки. Батерията се обслужва от около 90 войници и обучението за работа с нея отнема месеци.

Въпреки че Patriot като цяло се разглежда като една от най-модерните и ефективни системи за противовъздушна отбрана, експертите предупреждават, че тя "не променя правилата на играта" поради ограничения си обхват и времето, което ще е необходимо на украинците, за да могат да я използват.

Въпреки това, след новината, че Украйна скоро ще разполага със собствена система, руски официални лица предупредиха за "непредвидими последици" в поредната заплаха от ескалация.

Forbes: Руската пропаганда се нуждае от унищожение на ЗРК "Пейтриът"

Forbes: Руската пропаганда се нуждае от унищожение на ЗРК "Пейтриът"

То би било по-важно от политическа, отколкото от военна гледна точка

Днес Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност и един от най-близките съюзници на президента Владимир Путин, заяви в интервю, че Москва в момента води битка с водения от САЩ военен съюз НАТО и обоснова войната в Украйна като на екзистенциална битка с агресивния и арогантен Запад, който се опитва да заличи Русия от политическата карта на света.