Главният прокурор на щата Ню Йорк заведе съдебно дело срещу американския президент Доналд Тръмп и неговата фондация, изтъквайки, че организацията с нестопанска цел трябва да бъде закрита след повече от десетилетие на незаконни действия, включително подкрепа за предизборната президентска кампания през 2016 г. на Тръмп, съобщава "Ройтерс".

Главният прокурор Барбара Ъндърууд обвини фондацията на Тръмп и нейните директори в провеждането на "обширна незаконна политическа координация" с предизборния щаб, както и "повтарящ се и умишлен конфликт на интереси" в полза на личните и бизнес интереси на Тръмп.

"Фондацията на Тръмп не е била нищо повече от тетрадка за отбелязване на плащанията от г-н Тръмп или неговите компании към организации с нестопанска цел, независимо от тяхната законност", изтъква Ъндърууд в изявление, като допълва: "Не е това начинът, по който трябва да функционират частните фондации."

Тръмп отговори на действията на главния прокурор на Ню Йорк в профила си в "Туитър".

"Долнопробните демократи в Ню Йорк и техният вече опозорен (и изчезнал от града) главен прокурор Ерик Шнайдерман правят всичко възможно, за да ме съдят за фондация, която спечели 18 800 000 долара и даде за благотворителност повече пари, отколкото спечели - 19 200 000 долара. Няма да уреждам този казус!", написа Тръмп, имайки предвид чрез извънсъдебно договаряне.

Шнайдерман, бившият главен прокурор на щата Ню Йорк, подаде оставка през май.

Децата на Тръмп също са посочени като обвиняеми от главния прокурор, като делото е заведено във Върховния съд на щата Ню Йорк в Манхатън.

Ню Йорк също така настоява за възстановяването на сумата от 2,8 млн. долара плюс глоби, 10-годишна забрана на Тръмп да изпълнява ролята на директор на организация с нестопанска цел в Ню Йорк, както и едногодишни забрани за децата му Доналд младши, Ерик и Иванка.