Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че са преодолели COVID-19 кризата, регистрирайки най-малкия брой заразени през този месец от лятото на миналата година, информира "Франс прес".

"Исках да ви уверя, че животът ни трябва да се нормализира", изтъкна престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед в кадри, публикувани от официалната новинарска агенция WAM.

"Има някои промени в начина ни на работа, в обученията на семействата ни или в личния ни живот... но ние благодарим на Бог за всичко", допълни де факто владетелят на ОАЕ.

"Благодарим и на Бог, че преодоляхме тази криза... безопасно, в добро здраве и с опит, за който платихме цената, но научихме много", подчерта още престолонаследникът.

Седемте емирства на ОАЕ регистрираха по-малко от 200 новозаразени с коронавируса този месец - най-малкия брой от август миналата година.

Въпреки че животът в ОАЕ до голяма степен се нормализира, емирствата запазват строгите правила за носене на маски и социално дистанциране.

Дубай разчита на шестмесечното "Експо 2020 Дубай", което беше открито на 1 октомври след едногодишно отлагане, да привлече милиони посетители и да стимулира засегнатата от пандемията икономика.

Силно разчитащо на туризма, емирството беше една от първите дестинации, които отвориха вратите си за пътници, приемайки туристи през юли миналата година, само няколко месеца след настъпването на пандемията.

Съседното емирство Абу Даби беше по-предпазливо, оставайки затворено до декември, за да отвори отново за посетители.

ОАЕ досега са регистрирали повече от 737 000 заразени с COVID-19, от които са починали само 2 104 души.