Републиканецът Скот Браун победи на извънредните сенатски избори в щата Масачузетс.

След обработката на 62% от бюлетините кандидатът на републиканците води пред демократа Марта Коукли с 53 срещу 46%.

Браун спечели поста на легендарния демократ Едуард Кенеди, преизбиран на него в продължение на 47 години. Кенеди почина миналата година след заболяване.

Кандидатът на демократите Марта Коукли призна загубата си, а резидентът Барак Обама поздрави вече победителите.

Изборите в Масачузетс могат да се разглеждат и като оценката на избирателите за първата година на управление на Барака Обама. Днес се навършва точно една година от влизането на Обама в Белия дом.

Поражението на демократите именно в този традиционен за тях щат е сериозен удар върху политиката на Барак Обама, тъй като поставя на риск реформата в здравеопазването, която е приоритет и основна задача за първата година от управлението на президента.

Победата на републиканците ще наруши мнозинството от 60 срещу 40 гласа в Сената, необходимо на демократите за еднолично приемане на законопроекти.

Изборите изненадаха дори и анализаторите, тъй като щата Масачузетс се счита едва ли не за семейна привилегия на клана Кенеди.

Може би и заради това предизборната кампания на Марта Коукли беше изключително вяла и опонентът й спечели общественото мнение. Миналата седмица лично Барак Обама беше в Бостън, за да окаже подкрепа на Коукли, но явно и това не успя да наклони везните в полза на демократите.

Коментатори отбелязват, че в следващите месеци тепърва ще се усложнява ситуацията за Барак Обама, тъй като вече повече от половината американци започват да се съмняват, че той ще успее да изпълни своите основни обещания.