Президентите на САЩ и Русия - Барак Обама и Владимир Путин, излазоха със съвместен призив за спиране на насилието в Сирия, предадоха информационните  агенции.
Двамата проведоха двустранни разговори в мексиканския курорт Лос Кобос, където започна срещата на Г20.

В документа се казва, че сирийският народ трябва да получи възможност самостоятелно да избере бъдещето си по демократичен път.
Обама и Путин призовават за незабавно прекратяване на насилието и спазване на плана на специалния посланик на ООН Кофи Анан за излизане от кризата в страната.

Двамата държавни глави заявяват и готовност за продължаване на диалога за ПРО.

„Независимо от различията в оценките ни, ние постигнахме съгласие да продължим търсенето на решения по проблемните въпроси, свързани с противоракетната отбрана." - се казва в документа.

В документа президентите на САЩ и Русия изразяват и позицията си по ядрената програма на Иран.

„Отчитайки правото на Иран да използва ядрената енергия за мирни цели, ние смятаме, че Иран трябва да положи всички възможни усилия, за да възстанови доверието на международната общност в мирния характер на ядрената си програма. За това Техеран трябва са изпълни всички условия, произтичащи от резолюцията, приета от Съвет аза сигурност на ООН ш МААЕ, както и да си сътрудничи с МААЕ за незабавно решаване на наболелите въпроси." - призовават Барак Обама и Владимир Путин.