САЩ остават надеждно място за инвестиции. Това заяви американският президент Барак Обама.

Пазарите продължават да потвърждават, че ние оставаме едно от най-надеждните места за инвестиране от гледна точка на кредитоспособността. Ние винаги ще бъдем страна с рейтинг ААА, но главната ни задача е да съкратим бюджетния ни дефицит в дългосрочна перспектива, заяви той в специално изявление.

Президентът на САЩ отново заяви несъгласието си с решението на рейтинговата агенция Standard and Poor's да понижи инвестиционния рейтинг на страната от максималния ААА до АА+ с негативна прогноза.

Барак Обама направи изявлението в опит да успокои световните финансови пазари, предадоха информационните агенции.

Той заяви, че е предложил данъчна реформа, която ще позволи данъци да плащат тези, които могат. По думите му някои държавни програми се нуждаят от промени, като посочи конкретно сектора на здравеопазването.

Обама обаче подчерта, че не носи вина за задълбочаващата се икономическа криза в САЩ, тъй като проблемите в икономиката на САЩ са и резултат от сходните проблеми в Европа, тъй като в днешния свят икономическите механизми са във взаимна връзка и проблемите в Европа - в Испания, в Италия, в Гърция, се отразяват и на американската икономика.

Държавният глава допълни, че икономическите проблеми на страната са разрешими.

Той приветства икономическите мерки, предприети от правителствата на Италия и Испания. Той е разговарял с испанския президент Хосе Луис Сапатеро и италианския премиер Силвио Берлускони за последните събития, засягащи кризата в еврозоната.

Междувременно американските власти призоваха Китай да не се притеснява за състоянието на американската икономика - страната твърдо запазва финансовата си стабилност и иска Китай да остане най-големият й инвеститор.