Американският президент Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън няма да присъстват на церемонията по погребението на бившия кубински лидер Фидел Кастро във вторник. Това е съобщил говорителят на Белия дом Джош Ърнест, предаде АП. 

Все още не е ясно кой ще ръководи делегацията на САЩ. По думите на Ърнест, "скоро ще бъде съобщено".

Канадският премиер Джъстин Трюдо също е сред лидерите, които няма да уважат церемонията. Това са потвърдили от пресслужбата му. 

По негова молба, ще присъства генерал-губернаторът Дейвид Джонстън - представителят на британската кралица Елизабет Втора в Канада.

Създателят на първата социалистическа държава в западното полукълбо, е починал в петък вечер в 91-та година от живота.

Заради кончината на Кастро в Куба е обявен 9-дневен национален траур до 4 декември. Спектаклите и други масови прояви са анулирани. Бейзболните мачове са отменени. Дискотеките са затворени. Забранена е продажбата на алкохол. Повечето ресторанти съкратиха работното си време.

След като урната с праха на Кастро остане за два дни в Хавана, тя ще бъде пренесена оттам до Сантяго де Куба, като премине през 13-те от 15-те кубински провинции. Очаква се в траурната процесия да се включат милиони хора.

По този начин ще бъде възпроизведен, но наобратно маршрутът, по който през януари 1959 г. премина "походът на свободата". Тогава кубинските комунистически революционери победоносно извървяха пътя от Сантяго де Куба до Хавана и свалиха режима на диктатора Фулхенсио Батиста.

Тленните останки на Кастро ще бъдат погребани в неделя в Сантяго де Куба.