Администрацията на бившия американски президент Барак Обама е осуетила тайна операция на американски специални служби срещу подкрепяната от Иран радикална ислямистка ливанска групировка "Хизбула", за да избегне проблеми с тогава деликатно договаряното ядрено споразумение с Иран, съобщава "Политико".

Според информацията Белият дом пряко е възпрепятствал действията на американската специална служба за борба с наркотрафика DEA да се бори с операциите на "Хизбула" за трафик на наркотици и оръжие.

"Хизбула" е официално определена от Държавния департамент на САЩ като терористична групировка. Операцията срещу "Хизбула" под кодовото име "Проект Касандра" е започнала през 2008 г., след като DEA получили достатъчно доказателства за еволюцията на "Хизбула" от военна и политическа организация в Близкия изток в пълномащабна международна престъпна организация, която контрабандира боеприпаси и наркотици - сред други незаконни дейности.

Уточнява се, че агентите на DEA са проследявали престъпната дейност на "Хизбула" в продължение на 8 години, като са станали свидетели на пране на пари и контрабанда на кокаин чрез редовни пратки. Доказателствата свидетелстват за факта, че членове на "Хизбула", както и привърженици на групировката в Иран са били замесени в тайните, престъпни действия.

Ала Белият дом при управлението на Обама се твърди, че е поставил множество препятствия пред ДЕА в борбата ѝ срещу "Хизбула", като финансовото и правосъдното министерство са възпрепятствали агентите на службата да предприемат действия срещу ливанската групировка.

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) също е било притиснато да ограничи мерките си срещу "Хизбула" във въпросната тайна операция. Това е разкрил бивш служител на ЦРУ пред "Политико".