Президентът на САЩ Барак Обама е приел покана от руския си колега Дмитрий Медведев да посети Москва през юли, съобщава АП.

Ерата, в която двете ни страни се смятаха за врагове приключи, обявиха Обама и Медведев в общо изявление след срещата си в Лондон.

Американският президент добави още, че има голямо развитие в отношенията между САЩ и Русия.

Сблъсъците в Лондон
Протестиращи блокираха Лондон, щурмуват банки
                 Още...

Двамата държавни глави са обсъдили ново ядрено споразумение, което да бъде сключено преди съществуващият договор - подписан през 1991 г. - да изтече през декември тази година.

Президентите са се договорили да започнат разговори за ново съвместно споразумение, което да ограничи техните ядрени арсенали.

Освен това те ще поръчат на правителствата си да се предприемат повече стъпки за по-скорошно приемане на Русия в Световната търговска организация. Допълнително ще се създаде е Комисия за търговско икономическо сътрудническо на равнище правителство.

Медведев коментира, че тези разговори ще положат основите на прогреса на сътрудничеството между САЩ и Русия и по други въпроси.

„Днешната среща показа, че нещата, които ни обединяват като общи позиции са повече, отколкото тези, които ни разединяват. Затова и след срещата аз гледам на бъдещето с оптимизъм", коментира руският президента Дмитрий Медведев.

По думите му деградацията на отношенията от последните години не е от полза на нито на САЩ, нито на Русия, а освен това е във вреда и на всички страни по света. Ние се договорихме до подобрим отношенията си, в името на съвместната отговорност за процесите, които протичат в световен мащаб, посочва Медведев, цитиран от "Ехото на Москва".

Припомняме, по-рано днес президентът на САЩ бе приет и от британския премиер Гордън Браун, с когото Обама е обсъдил световната икономическа криза и начините за справянето с нея.
Това е и темата, която ще дискутират лидерите на Г20 в Лондон.

На брифинга след работната закуска двамата се обединиха около становището, че "сме изправени пред най-мащабната икономическа криза от Втората световна война насам".