Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Барак Обама е пристигнал в Афганистан.

Това съобщи неговият говорител Робърт Гибс, цитиран от АП.

Това първата спирка на канидат-президента от обиколката му в зоните на войни.

Пристигането на Обама в Афганистан и предвиденото посещение в Ирак четири месеца преди президентските избори, се тълкува като политическо послание.

Сенаторът от Илинойс е част от официална делегация. По думите на говорителя Гибс, Обама е пристигнал в Кабул около 7.15 часа тази сутрин.

Съперникът му в канидат-президентската кампания Джон Маккейн критикува Обама за малкото време, което ще прекара в региона.
Канидатът на републиканците посети Ирак преди повече от 900 дни.

„С нетърпение чакам да се запозная със ситуацията на място", каза Обама пред двама репортери, които го придружаваха при заминаването му от Военновъздушна база Андрюс в четвъртък.

„Искам да разговарям лично с командирите и от тях да науча какви са проблемите им в Афганистан и Багдад, искам да благодаря и на нашите войници за героизма, който са проявявали", каза още Обама преди да отлети.

Кандидатът на демократите е застъпник на идеята за прекратяване на ролята на САЩ във войната в Ирак и постепенно изтегляне на военните части с по една или две бригади на месец. Но Обама подкрепя увеличаването на военните части в Афганистан, където талибаните се активизират и където се предполага, че се укрива Осама Бин Ладен.

По време на визитата си в Афганистан Обама възнамерява да се срещне с президента Хамид Карзай.
В Ирак кандидат-президентът на САЩ ще има среща с иракският лидер Нури ал Малики.

„Повече ме интересува да слушам, отколкото да говоря прекалено много и мисля, че е много важно те да разберат, че съм там като американски сенатор", заяви сенаторът от Илинойс и допълни: „В момента си имаме президент".