Индия и САЩ застават заедно в борбата срещу тероризма. Това обяви американският президент Барак Обама, цитиран от АФП. Държавният глава на САЩ пристигна в Индия на четиридневна визита.

В Мумбай той изнесе реч по повод атаките през ноември 2008г., които отнеха живота на десетки хора. По думите му САЩ и Индия трябва заедно да осигурят бъдеще на сигурност и просперитет за народите си.

Очаква се Обама да се срещне с оцелели след атаките в двата хотела.

БиБиСи допълва, че в Индия президентът е придружаван от съпругата си Мишел Обама. Малко след като първата двойка кацна в Мумбай, двамата бяха откарани с хеликоптер в хотел „Тадж Махал", който беше атакуван преди две години. Целият хотел е ангажиран за президентската делегация от САЩ. Барак и Мишел Обама са най-високопоставените гости там след терористичните нападения.

В хотела те отдадоха почит на мемориала, издигнат в памет на жертвите на атаките.

Огромен брой хора са ангажирани с охраната на президентската двойка. По информация на АП в делегацията на президента са включени два пътнически самолета, както и „Еърфорс 1", съпътстван от охраняващи реактивни самолети. Конвоят на Обама се състои от 45 коли.

Като част от посещението на американския президент са предвидени и разговори с бизнес лидери от Индия и САЩ.

Преди визитата си Обама посочи, че търговията с индийския бизнес трябва да бъде развита, най-вече по отношение на достъпа до пазарите в Индия. Търговският оборот между Индия и САЩ за 2008г. възлиза на 40 милиарда долара. Сумата е доста по-малка от тази на бизнес отношенията на Вашингтон с Китай и Европа, отбелязва БиБиСи.

Обама обяви сключването на търговски сделки на стойност от 10 милиарда долара между двете страни, които ще бъдат в полза на 50 хиляди работни места в САЩ.
Междувременно американският президент призова Индия да намали пречките за търговия и инвестиции в сектори като продажбите на дребно и телекомуникациите, за да стимулира икономическите връзки между двете най-големи демокрации в света.

След Индия президентът на САЩ ще прекара още седмица в Азия. Обиколката му включва Индонезия, Южна Корея, Япония и Китай.