Президентът на САЩ Барак Обама е изразил съжаление в писмо до полския президент Бронислав Коморовски за езиковата грешка, която направи във вторник.

Припомняме, че в началото на седмицата Барак Обама се изказа погрешно, наричайки нацистки концентрационен лагер, използван за избиването на евреи, като „полски лагер на смъртта".

Гафът стана по време на церемония в Белия дом, на която бе връчено посмъртно най-високото гражданско отличие в САЩ, Президентския медал на свободата, на Ян Карски, бивш полски офицер, който е един от първите, разказали за извършваното от нацистите изтребване на евреи.

По този повод Коморовски е изпратил писмо на Обама за обяснение.

Държавният секретар в канцеларията на полския президент Яромир Соколовски заяви за полска информационна агенция, че Обама е отговорил на президента, заявявайки, че е направил грешка и че не е имало „полски лагери на смъртта".

Американският президент също е подчертал тежката участ на поляците по време на нацистката окупация и че много от тях са рискували живота си, за да спасят евреи, изтъкна Соколовски, цитиран от ДПА.