По време на Студената война стигнахме границата.
Вие сте последното поколение, родено, когато светът беше разделен. Състезанието между двете нации беше третирано като игра, но сега прогресът трябва да бъде споделян.

САЩ иска силна, мирна и просперираща Русия, която да е отвъд състезанието, ние сме съюзници, подчерта Обама. Бъдещето е в съвместната работа между Русия и САЩ.

Това заяви американският президент Барак Обама по време на речта си пред студенти от московското икономическо училище.

Истинският свят не е толкова рационален, колкото изглежда на хартия, допълни той.
Американският държавен глава многократно подчерта, че младите хора са бъдещето, а светът много се е променил.

ПРО няма нищо общо с Русия, ние дори искаме да работим с тях. Това се прави, за да се предпазим от Иран - но ако бъдат прекратени ядрените програми на Иран, ПРО става излишно

Държавният глава започна речта си, изтъквайки успехите на Русия. Президентът на САЩ говори за руските поети и писатели, които са помогнали на света да разбере вечни истини, учените, които са излекували милиони болести и са дали на света възможност да полети в космоса.

Руснаците са докоснали всяка точка на света, категоричен бе Обама.

Той цитира и думи на президента Кенеди, че никой не е страдал повече от съветските войници по време на Втората световна война и подчерта, че тогава двете нации са работили заедно.

Американският президент посочи три от най-важните общи интереси, които Русия и САЩ имат

  • прекратяване на ядрените програми на страните от Близкия изток и използването на ядрени оръжия
  • тероризма
  • икономическата и финансова криза.

Кой е по-силен и по-голям, Русия или САЩ. Това общоразпространено сравнение е грешно. Призовавам за презареждане, за нов старт на отношенията между Кремъл и Белия дом.

Обама обяви, че разговорите както с Медведев, така и с Путин са преминали отлично.

ПРО няма нищо общо с Русия, ние дори искаме да работим с тях. Това се прави, за да се предпазим от Иран - но ако бъдат прекратени ядрените програми на Иран, ПРО става излишно, обясни Обама.

Държавният глава завърши речта си с това, колко много се е променил светът за по-малко от век.
Президентът на САЩ припомни извоюването на правата на жените и изтъкна, че когато се е родил дори е било невъзможно да се помисли, че той може в момента да е в Русия като президент на САЩ.

Не е можело са се помисли и за интернет, за училище като това, в което изнасям реч, за афроамериканец президент.

Светът се променя, а младите хора са източникът на силата. Представете си какво можем да направим заедно, каза Обама и се обърна към младите, подчертавайки, че всичко е в техни ръце.

В залата присъства и бившият президент Михаил Горбачов, с когото Обама след това е провел среща.