Американският президент Барак Обама върви по грешните стъпки на предшественика си Джордж Буш в отношенията си с Русия.

Буш считаше, че ако подхожда с учтивост и такт спрямо Путин, ще може да постигне нещо конструктивно, пише в статията си за The Foreign Policy изпълнителният директор на програмата на Стратегически изследвания American Enterprise Institute Хари Шмид.

Опирайки се този възглед, Обама избра също грешна политика по отношение на президента Дмитрий Медведев и затова говори разминаването, демонстрирано при срещата между Путин и държавния секретар Хилъри Клинтън - тази среща поставя под съмнение правилността на стратегията на Обама.

Действително тактиката на американския президент се опира на виждането за една по-силна позиция на Медведев, който е един от малкото чуждестранни лидери, с които Обама действително намери общ език, пише още Хари Шмид.

Безусловно идеите на Медведев се различават от тези на Путин. Дмитрий Медведев определено е в противовес на Путин със своя либерализъм и изказванията си за реформи. Той продължава да декларира, че ще работи за демократизацията на Русия и ще защитава свободата на гражданите.

В сферата обаче на националната сигурност различие в позициите на Путин и Медведев трудно може да бъде забелязано, особено ако се съди не по думите, а по делата им, посочва Шмид.

Позитивните изявление на Медведев за контрол над въоръжените сили или Иран само след няколко дни се оказват изтикани от войнствените стъпки на Путин.

Очевидно Владимир Путин остава на руля и планира през 2012 година да се върне на президентския стол", коментира анализаторът и допълва:

"Позицията на Обама спрямо Медведев само стимулира Москва да играе по сценария за „доброто и лошото ченге", освен ако Медведев не се превърне в „Горбачов на своето поколение".

Това обаче е малко вероятно, завършва Хари Шмид.