Бивш служител на германското разузнаване беше обвинен в държавна измяна за предполагаем шпионаж в полза на Русия, според съобщения в германските медии, пише "Политико".

Федералният прокурор на Германия е повдигнал обвинения срещу Карстен Л., бивш високопоставен служител на Федералната разузнавателна служба на Германия (BND), пред Берлинския апелативен съд.

Полицията го арестува през декември по подозрение в търговия с държавни тайни с руски агенти и споделяне на разузнавателна информация, получена чрез работата му за войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Друг мъж, Артур Е., също беше обвинен в държавна измяна, тъй като прокурорите смятат, че е помогнал на Карстен Л. да комуникира с Федералната служба за сигурност на Русия, ФСБ.

Карстен Л. дълги години беше ръководител на отдел BND, който отговаряше за следенето на телефонна, интернет и сателитна комуникация. Малко преди ареста си той е повишен и назначен да отговаря за проверката на служителите, според германски доклади.

Съобщава се, че той се е срещнал с Артур Е., руски бизнесмен, на парти в Бавария през 2021 г. Смята се, че Карстен Л. е дал секретни документи с информация относно войната в Украйна и руската наемническа група "Вагнер" на Артур Е., който от своя страна е пътувал до Москва и ги предава на ФСБ.

Случаят смути германските власти и повдигна сериозни въпроси относно уязвимостите в BND.

И двамата са обвинени в държавна измяна и са заплашени от доживотен затвор.

Швеция обвини мъж за шпионаж в полза на Русия

Швеция обвини мъж за шпионаж в полза на Русия

Той е бил арестуван през ноември