Двама бивши бизнес партньори на първия бивш съветник по националната сигурност на президента Доналд Тръмп, Майкъл Флин са обвинени в конспирация, свързани с усилията им срещу турски духовник по нареждане на турското правителство, съобщава "Уол Стрийт джърнал".

Биян Киан и Камил Алптекин са обвинени от окръжния съд в Източна Вирджиния, в престъпни деяния, действайки като нерегистрирани представители на турското правителство, според съдебни документи. 

Алптекин е обвинен и в неверни твърдения пред ФБР, според обвинителния акт. Ако бъде осъден, Киан го очакват 15 години затвор, съобщава Министерството на правосъдието, а Алптекин до 35 години затвор.

Двамата мъже са обвинени от федералните власти, че се опитват да "окажат скрито и незаконно" влияние върху американската политика и общественото мнение в полза на екстрадирането на турския гражданин Фетхула Гюлен, обвинен от турския президент Реджеп Ердоган за опит за преврат през 2016 г., като Гюлен отрича да стои зад усилията за сваляне на турското правителство.

Майкъл Флин отърва затвора

Майкъл Флин отърва затвора

Прокурорът призна ролята му в разследването на руската намеса

"Обвиняемите се опитаха да дискредитират и делегитимират турския гражданин в очите на политиците", заявява съдът. Фирмата на Флин, която е наета от компанията на Алптекин е част от това твърдение. Двамата обвиняеми работят в полза на турското правителство, но се опитват да прикрият участието на Турция, според съдебните документи.

Обвинителният акт е издаден ден, преди 60-годишният Флин, да бъде осъден във федерален съд във Вашингтон, за фалшиви твърдения пред агенти на ФБР. Флин, който се призна за виновен по това дело, сътрудничи по текущите разследвания на специалния съветник Робърт Мълър. Флин се призна за виновен за лъжа относно разговорите си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк в края на 2016 г.

Екипът на Мълър отбелязва, че Флин също е лъгал пред Министерството на правосъдието, относно дейността на неговата компания относно "предимствата на Република Турция" скоро след опита за преврат от 2016 г. На Флин и компанията са платени 530 000 долара за тази дейност.

Спецпрокурорът Мълър може да разпита Тръмп "само през трупа" на адвоката му

Спецпрокурорът Мълър може да разпита Тръмп "само през трупа" на адвоката му

По повод намесата на Русия в полза на Тръмп

В обвинителния акт се казва, че Флин, който е идентифициран като "Лице А", и Киан създават компания, която предлага услуги на клиентите въз основа на "опита в националната сигурност" на Флин.

Според обвинителния акт Киан и Алптекин участват в конспирация да повлияят на американските политици и общественото мнение за Гюлен, когато Турция иска неговото екстрадиране.

Като част от това намерение, Флин пише за "Хил", че Гюлен е "сенчест ислямски молла" и "радикален ислямист" и го сравнява с аятолах Хомейни и Осама бин Ладен. Тази публикация е от 8 ноември 2016 г., денят на президентските избори и е пряк резултат от конспирацията, според обвинението.

Тръмп се тревожел от импийчмънт

Тръмп се тревожел от импийчмънт

Заради плащанията към жени, за да си затварят устата за аферите му с тях