Американският държавен секретар Кондолиза Райс, израелският министър-председател Ехуд Олмерт и палестинският президент Махмуд Абас ще се срещнат скоро.

Според американски представители срещата е запланувана в рамките на следващите три до четири седмици, предадоха световните агенции. Очаква се тя да се състои в района.

По-рано Кондолиза Райс разговаря с Ехуд Олмерт в Ерусалим.
По предварителна информация разговорът е трябвало да се съсредоточи върху въпроса за укрепване на позициите на умерения палестински президент Махмуд Абас, който е в конфликт с радикалните палестинци.

В същото време обаче израелското правителство обяви плановете си да построи 44 къщи в най-голямото израелско селище на Западния бряг, с което наруши ангажимента си към САЩ, предаде АФП. Правителството обяви конкурс за изграждане на новите домове в Маалех Адумим край Ерусалим.

Замразяването на строителството на израелски селища на Западния бряг е ключов елемент от „пътната карта".

По време на едноседмичната си обиколка в региона американският държавен секретар заяви, че САЩ искат да дадат тласък на мирния план, известен като пътна карта.

Следващата спирка от обиколката на Райс е Египет, където тя ще се срещне с президента Хосни Мубарак и председателя на Лигата на арабските страни Амр Муса.

След това първият дипломат ще се отправи към Саудитска Арабия и Кувейт в опит да спечели подкрепа новата стратегия в Ирак.