Парламентът на Гърция избра бившата ръководителка на Държавния съвет и бивш председател на Върховния касационен съд Екатерини Сакеларопулу за следващ президент на южната ни съседка, съобщават гръцките медии.

Президентът в Гърция разполага до голяма степен с церемониални функции и ограничени политически правомощия.

63-годишната Сакеларопулу спечели подкрепата на 261 депутати в 300-местния парламент. Тя беше подкрепена от депутатите от управляващата партия "Нова демокрация", опозиционната лява партия СИРИЗА и лявоцентристкото Движение за промяна (Кинал).

Гърция с първа жена президент в историята си

Гърция с първа жена президент в историята си

Ако кандидатурата на топ съдия бъде одобрена от парламента

Депутатите Андонис Самарас от "Нова демокрация", Трифонас Алексиадис, Никос Сирмалениос, Костас Зурарис и Александрос Мейкопулос от СИРИЗА и Константину Адаму от Мера25 не присъстваха по време на гласуването.

В отделни писма до председателя на парламента Костас Тасулас, Самарас, Алексиадис и Сирмалениос заявиха, че биха гласували за Сакеларопулу, ако бяха присъствали в залата.

Мандатът на Сакеларопулу е 5-годишен, като започва от 13 март, когато приключва мандатът на настоящия президент Прокопис Павлопулос. Тя ще бъде първата жена, държавен глава на Гърция.

Председателят на парламента Тасулас ще посети Държавния съвет в 13:30 часа, за да обяви официално резултата от гласуването на следващия президент на страната.

Въпреки че президентският пост е церемониален, изборът на Екатерини Сакеларопулу от страна на гръцкия премиер Константинос Мицотакис дава ясен сигнал, че в Гърция нещата се променят по отношение на равенството между половете, коментират гръцките медии. Изборът за най-високата длъжност в страната "почита както правосъдието, така и съвременната гръцка жена", заяви Сакеларопулу при приемането на номинацията.

"Приемам предложението и ако бъда избрана, ще посветя всичките си усилия да изпълнявам това високо задължение, както е определено в конституцията", увери дългогодишната съдийка.