Министър-председателят на Израел Ехут Олмерт и председателят на Палестинската автономия Махмуд Абас се срещнаха днес.

Разговорите между двамата лидери се проведоха ден преди визитата в региона на американския президент Джордж Буш, която е с цел да оттласне от мъртвата точка мирния процес за Близкия изток.

Буш се надява мирното споразумение между Израел и палестинците да може да бъде подписано до края на неговия мандат, който изтича през януари 2009 година.
Според официалната информация Абас и Олемрт са обсъдили за пореден път постигнатите споразумения в Анаполис.

Миналата седмица ръководителят на палестинската делегация Саеб Ерекат обвини Тел-Авив в увеличаване на натиска върху палестинците и определи действията на израелските военни в сектора Газа като „подриващи мирните преговори".
По думите на Ерекат мирните преговори не може да доведат до някакъв резултат до този момент, докато Израел не спре и строителството в Източен Йерусалим.

Израел засили действията на своите военни в сектора Газа след като ракетападна в израелския град Ашкелон на 11 километра от Газа, припомня БиБиСи. Въпреки че тогава нямаше жертви, инцидентът имаше сериозен резонанс, тъй като до този момент палестинските ракети не бяха достигали толкова далеч.

"Безопасността - това е ахилесовата петана политическия процес на регулиране на мира", коментира тогава представителят на израелския премиер Марк Регев и отново настоя палестинското ръководство да прояви повече усилия в борбата си срещу екстремистите.