Оман, която традиционно се противопоставя на опитите на арабските страни от Персийския залив да работят заедно срещу Иран, се присъедини към ръководената от Саудитска Арабия коалиция на мюсюлмански страни за борба срещу тероризма. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на източници от Саудитска Арабия и страните от Персийския залив.

Султанатът е заявил желанието си да участва в алианса, който обединява 40 страни, в писмо до саудитския принц Мохамед бин Салман, който е и министър на отбраната.

Въпреки че различията рядко стават обществено достояние, Оман отдавна провежда по-различна политика в сравнение със съюзниците си от Персийския залив. Монархията е притеснена, че една по-сериозна регионална конфронтация между Рияд и Техеран може да застраши нейната собствена стабилност, като вследствие на това се стреми да играе ролята на помирител.

"Оман винаги в миналото е поддържал позиции и е провеждал политики, които са в противоречие с позициите на другите страни от Персийския залив по отношение на региона. Това сега показва завръщането на Оман към консенсуса на страните от Персийския залив срещу Иран и неговите политически позиции", коментирал един от източниците.

Според източника, този ход на Оман бележел геополитическа промяна в региона, защото "е известно, че Оман е бил близо до Иран, традиционен враг на Саудитска Арабия и страните от Персийския залив".

Принц Мохамед се окачва да пътува до Мускат през следващите седмици, за да подготви посещение на Крал Салман.