От ООН обявиха, че ще преместят временно повече от 600 свои служители, които са ангажирани в Афганистан, съобщи БиБиСи.

Причината е влошената ситуация в страната, която представлява заплаха за сигурността и живота на персонала на организацията.

От ООН посочват, че служителите им ще бъдат върнати на работа, едва когато в Афганистан е налице подобрение в сигурността.

От там допълват още, че изтеглянето на персонала няма да повлияе на дейности като доставка на храни и помощи в страната, защото те се осъществяват предимно от афганистанци.

БиБиСи допълва, че решението за изтеглянето на персонала на ООН се случва дни след последното нападение в столицата Кабул.

Сградата, в която се намират служители на ООН в града, беше окупирана от екстремисти. При започналата стрелба загинаха петима служители на международната организация.

По време на пресконференция в Кабул ръководителят на мисията на ООН в Афганистан Кай Ейде уточни, че част от персонала няма да напуска страната, а ще бъде ангажиран на по-сигурни места. Не става дума за оттегляне или евакуация, обясни той. По думите му временното преместване ще продължи около три седмици.

В различни дейности в Афганистан са ангажирани около 1 300 служители на ООН, отбелязва БиБиСи.