ООН призова страните от НАТО да съдействат за мащабна военна операция срещу производството на опиум в Афганистан, като посочи, че наркотиците и талибаните се обуславят взаимно.

Службата на ООН за противодействие на наркотиците и престъпленията обяви миналата седмица увеличаване с почти 60 на сто на опиумните насаждения в Афганистан и увеличение от близо 50 на сто на производството, предаде Ройтерс.

Според данните в страната се произвеждат рекордните 6100 тона, което на практика превръща Афганистан в единствения доставчик в света.

Директорът на службата Антонио Мария Коста нарече данните шокиращи и предупреди, че това означава, че все по-чист хероин ще бъде пласиран на Запад, което може да увеличи смъртните случаи от свръхдоза.

Коста призова за обединяване на усилията за противодействие на бунтовническите сили и на производството на наркотици, за да прекъсне порочният кръг на тяхното възпроизводство.

Той призова още страните от НАТО да дадат мандат на своите сили в страната така че да бъдат унищожени лабораториите за производство на хероин, да се спре свободната търговия с опиум, да се атакуват конвоите, превозващи опиум, а големите наркотърговци да бъдат изправени пред съда.

НАТО, чиито сили хвърлят все повече усилия в борбата срещу талибаните, твърди, че няма мандат да поведе борбата срещу наркотиците, но заявява готовност да помогне чрез  разузнавателни данни и чрез обучение на афганистанските сили за сигурност, допълва Ройтерс.