Твърде бавният напредък на преговорите по конвенцията на ООН за промените в климата се дължи не на специфичния формат на ООН, а на дефицита на лидерство сред участващите в преговорите страни.

Това заяви в южноафриканския град Дурбан генералният секрета на ООН Бан Ки Мун, цитиран от агенция „Новости".

На 28 ноември в Дурбан беше открита поредната конференция на ООН по рамковата конвенция за промените в климата. 
Сред основните теми  на форума са мерките, които трябва се предприемат за регулиране на климатичните промени след протокола от Киото, който е в сила до края на 2012 г.

Световната организация планираше още през 2009 г. в Копенхаген да бъде приет нов документ, но страните не успяха да постигнат консенсус.

„Работата не е в това, че системата на ООН или в самия процес има проблеми. Напредъкът зависи от държавите, участващи в преговорите." - коментира Бан Ки Мун.

Генералният секретар на ООН призова лидерите на страните да покажат лидерската си  воля при вземане на решения в ситуация, когато няма страна, която не би срещнала вътрешни проблеми в условията на икономическа криза.

По думите му, те трябва да погледнат отвъд националните си граници и да споделят общото убеждение, че климатът е световен проблем, изискващ глобални решения и солидарност.