Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Башелет, изказвайки се в четвъртък в Женева на неофициален брифинг за членове на Съвета за правата на човека на ООН, призова страните да предотвратят нарушения на права и свободи в контекста на пандемията на коронавирус, която обхвана света. Извънредните мерки, предприети от правителствата, трябва да бъдат справедливи и хуманни, каза тя в изявление, публикувано от пресцентъра на централата на ООН в Женева.

"Дълбоко съм обезпокоена от приемането в някои страни на извънредни правомощия, които са неограничени и не подлежат на преразглеждане", каза върховният комисар. "В някои случаи пандемията се използва за оправдаване на репресивните промени в нормално законодателство."

Башелет е разтревожена от "стъпки за ограничаване на медийната свобода и свободата на изразяване".

Според нея "неясните формулирани действия за борба с "дезинформация" могат да бъдат приложени към всяка критика".

Във връзка с това тя се позова на доклади от няколко държави за наказания на журналисти за съобщаване за недостиг на защитни медицински маски, за "арести на обикновени хора за публикации в социалните мрежи за пандемия", както и за "порицания" за лекари, които твърдят, че нямат адекватни средства защита.

Башелет призова държавите "значително да разширят достъпа до точна информация и статистика".

"Прозрачността е от първостепенно значение и може да спаси живота в условията на здравна криза", коментира върховният комисар на ООН за правата на човека.

ЕС за данните и смартфоните: Трябва са се спазват правилата за защита и поверителност

ЕС за данните и смартфоните: Трябва са се спазват правилата за защита и поверителност

Могат сериозно да засегнат основните права, равностойни на държавно наблюдение над хората