В четвъртък най-висшият орган по правата на ООН прие резолюция за разследване на престъпления, които може да са били извършени по време на израелско-палестинския конфликт в Газа този месец, предаде "Дойче веле". Резолюцията беше приета с 24 гласа "за" срещу 9 гласа "против" о 14 "въздържали се".

В отговор, Израел определи документа като "морален провал" и като опит за "изсветляване на престъпления", извършени от радикалното палестинско движение "Хамас". Тел Авив заяви, че няма да сътрудничи на разследването. САЩ също заявиха, че съжаляват за вота. Това решение заплашва да попречи на постигнатия напредък, се казва в изявление на американската мисия към ООН в Женева.

Резолюцията бе внесена от Организацията за ислямско сътрудничество по време на специално заседание на Съвета на ООН по правата на човека. Документът призовава за създаване на постоянна комисия.

ООН: Израелските удари върху Газа може да са военни престъпления

ООН: Израелските удари върху Газа може да са военни престъпления

Ако се окаже, че са били непропорционални

Гласуването дойде след като ръководителят на ООН за правата на хората Мишел Бачелет заяви, че израелските удари може да се считат военни престъпления. В същото време тя осъди и палестинската войнствена група "Хамас" за нарушаване на международното право.

Бачелет посочи, че не е видяла доказателства, че граждански сгради в Газа, станали обект на израелските удари, се използват за военни цели.

Шефът на ООН за човешките права също така призова главатарите на ислямистите от Хамас в Газа да се въздържат от изстрелване на ракети към Израел.

Над 3000 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Над 3000 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Хамас се превръща в цел