хероинСлужбата за борба с наркотиците и престъпността на ООН през следващата година ще започне работа по нова стратегия за противодействие на производството на наркотици в Афганистан.

Шефът на службата Юрий Федотов заяви пред РИА Новости, че в раздираната от конфликти страна се произвежда 90% от хероина в света и по-голямата част от хашиша. По думите му, става въпрос за хиляди тонове дрога. Русия държи първото място по хероиново зависими в света, като всяка година от наркотици умират от 30 до 40 хил. руснаци.

Федотов заяви, че ще се работи по всеобхватна стратегия, която трябва да противодейства на наркопроизводството на всички етапи. Сред мерките са социални програми, които да дадат алтернативен поминък на селяните, отглеждащи опиумен мак, унищожаване на посевите и контрол на доставките на вещества, използвани за създаването на хероин.

Според Федотов, трябва да има съвместни действия на страните от Централна Азия в борбата с наркотрафика. В момента 40% от дрогата преминава през Иран, 30% - през Таджикистан в Русия и още 30% пътуват през Пакистан към Западна Европа и другите страни в региона. От ООН са категорични, че само с взаимодействие на всички нива може да се постигнат положителни резултати в борбата с дрогата.

Юрий Федотов заяви още, че в началото на ноември ще бъде учреден фонд за подпомагане на жертвите на трафика на хора. Освен това ще бъде утвърден глобален план за действие, който ще включва предотвратяване и пресичане на подобни престъпления, защита на жертвите, преследване на престъпниците и засилване на международното сътруничество.

Новият фонд ще бъде управляван от службата на Федотов и основната му задача ще бъде да съдейства на правителствата при реализацията на конкретни програми на основата на донорската помощ.

Федотов отбеляза, че че е необходима промяна в модела на финансиране на Службата за борба с престъпността и наркотиците. В момента тя се издържа 90% от доброволни дарения и само 10% идват от бюджета на ООН. По думите му, повишеният риск от действията на международната престъпност изисква от Обединениете нации да отделя повече от сегашния 1% от бюджета си.

Юрий Федотов призна, че това ще бъде особено трудно в условията на световна финансова криза. Поради това промени във финансирането на службата трябва да бъдат заложени в перспектива.