Ротациите на войските от мироопазващата мисия на ООН в Мали ще бъдат възобновени в понеделник.

Това съобщи в събота говорител на мисията, цитиран от "Ройтерс". В изявлението се казва, че те ще подновят след дискусии с представители на мисията, известна като MINUSMA, за това как да координират разполагането на войски.

Новината идва един месец, след като малийските власти ги отстраниха и обвиниха чуждестранни войници, че са влезли в страната без разрешение.

Управляващата хунта в Мали спря ротациите на войските за мисията от близо 12 000 души на 14 юли, след като арестува 49 войници от Кот д'Ивоар, които според нея са пристигнали в страната без разрешение.

Кот д'Ивоар отрече това. 

Мали гони говорителя на мироопазващата мисия на ООН

Мали гони говорителя на мироопазващата мисия на ООН

Заради коментари в "Туитър"

Арестите през юли подчертаха търканията между хунтата, която завзе властта с преврат през август 2020 г., и международните партньори, които критикуваха забавянето на изборите и сътрудничеството за сигурност с руски наемници.

Кот д'Ивоар казва, че войниците са били разположени като част от договор за подкрепа, подписан с MINUSMA, който беше създаден през 2013 г., за да осигури сигурност от ислямистки бойци. Войските на Кот д'Ивоар остават задържани.

Говорител на MINUSMA каза, че мисията и малийските власти са се споразумели за рационализирана процедура за ротация и че искането на мисията за възобновяване на ротациите в понеделник е прието.

Министерството на външните работи на Мали не можа да бъде намерено веднага за коментар.

Военни арестуваха преходните президент и премиер на Мали

Военни арестуваха преходните президент и премиер на Мали

Близо година след военния преврат ситуацията в страната остава неспокойна

Отношенията между Мали и страните, предоставящи войски, остават обтегнати. В петък Германия заяви, че спира военната си разузнавателна мисия, която предоставя разузнавателна информация на MINUSMA, след като малийските власти отказаха разрешение за полет. 

Министърът на външните работи на Мали отрече в Туитър правителството да е направило това и призова Германия да се придържа към новия механизъм за одобряване на ротации на войски.

ЕС спира мисии в Мали заради Русия и "Вагнер"

ЕС спира мисии в Мали заради Русия и "Вагнер"

Въпреки че Москва отрича неправомерни действия