Представители на ООН по правата на човека призовават Иран да пощади живота на мъж, който трябва да бъде екзекутиран в четвъртък, който е осъден за изнасилване и убийство на дете, съобщава "Ройтерс".

Амиросян Пуржафар, който е бил на 16 години, когато е осъден на смърт през септември 2016 г., една година след извършеното от него престъпление, е сред повече от 80 младежи, за които е известно, че са осъдени на смърт в Ислямска република.

Пуржафар е държан в затвора в град Карадж, като първоначално е планирано да бъде екзекутиран през октомври 2017 г., когато експерти на ООН правят 11-часово обжалване. Той е навършил 18 години миналия месец според западния календар, съобщава ООН.

"Той трябва да бъде екзекутиран в четвъртък, 4 януари, в пряко нарушение на международните стандарти за прилагане на смъртното наказание", каза Асма Джахангир, специален докладчик на ООН за правата на човека в Иран и Агнес Каламард, специален докладчик на ООН за извънсъдебните, арбитражни или произволни екзекуции.

Революционната гвардия на Иран обяви, че "бунтът" е смазан

Революционната гвардия на Иран обяви, че "бунтът" е смазан

"Враговете знаят отлично, че по никакъв начин не могат да застрашат Иран"

"Иранските власти незабавно трябва да спрат изпълнението на екзекуцията спрямо този непълнолетен извършител и да анулират смъртната присъда срещу него в съответствие с техните международни задължения", заявяват те в съвместно изявление.

Иран е подписал международен договор, който строго забранява екзекуцията на хора, които извършват престъпления под 18-годишна възраст.