Съветът за сигурност прие декларация за временното отстраняване на Буркина Фасо от Икономическата общност на западноафрриканските държави ECOWAS и Африканския съюз. Декларацията включва и призив за освобождаване на сваления президент Каборе и други държавници, информира France Press.

В предишен вариант на документа военната хунта е призована да съдейства за възстановяването на конституционния режим в Буркина Фасо. Тази точка обаче е отпаднала по настояване на Русия. Документът включва ясно подкрепата за регионална медиация с цел излизане от кризата. Подполковник Пол-Анри Дамиба е издал президентски указ за изготвяне на график за преходния период в страната. Дамиба е обявен за ръководител на въоръжените сили за преходния период.

Африканският съюз изключи Буркина Фасо след военния преврат

Африканският съюз изключи Буркина Фасо след военния преврат

Превратът е четвъртият в региона за последните 18 месеца

На извънредна среща миналия четвъртък в Гана ECOWAS призова новите лидери да предоставят график за конституционния режим в Буркина Фасо и реши да не налага санкции.

Генералният секретар на общото събрание на ООН Антонио Гутериш осъди  военния преврат през януари, а Съветът за сигурност изчака позициите на Икономическата общност и Африканския съюз, допълва France Press.

Припомняме, че през януари месец военните в Буркина Фасо извършиха преврат, с който свалиха президент Каборе и правителството. Военните обявиха преходен период за възстановяване на конституционния режим в страната.