Централният съвет на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) призова след гласуване в Рамала да бъде замразено признаването на Израел като държава.
Това е в отговор на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Това съобщиха АФП и ТАСС, позовавайки се на изявление на ръководния орган на ООП.

"Централният съвет поръча на Изпълнителния комитет на ООП да спре признанието на Израел до тогава, докато той не признае държавата Палестина в границите от 1967 г., без да отменя анексирането на Източен Йерусалим и да спре колонизацията", се казва в документа.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

ООП е призната от международната общественост като единствен легитимен представител на палестинския народ. Централният съвет е нейния разширен управител орган, който се свиква между сесиите на Националния съвет на Палестина (парламентът в изгнание).

На 6 декември 2017 г. Тръмп заяви, че признава Йерусалим за столица на еврейската държава и за преместване на американското посолство в града от Тел Авив. Статута на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестино-изарелския конфликт.

Израилтятаните заеха източната част на града в хода на войната от 1967 г. и настояват за това, че Йерусалим се явява "единствена и неделима" столица на Израил. На свой ред палестинците искат да направят Източен Йерусалим столица на своята държава.