Аз, Християн Мицкоски, ще отида на лидерската среща и от името на огромното мнозинство от народа, който търси защита и очаква да си стъпи на краката, ще кажа, че няма да има конституционни промени и приемане на български диктат. Това заяви лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, цитиран от БГНЕС.

Той направи коментара си по повод поканата на премиера Димитър Ковачевски за лидерска среща, на която да бъдат обсъдени конституционните промени.

Министерството на правосъдието на Република Северна Македония изпрати до правителството предложението за конституционни промени, изготвено от работната група.

РСМ променя Конституцията си, съобщи Жозеп Борел

РСМ променя Конституцията си, съобщи Жозеп Борел

Новината дойде по време на първия Съвет за стабилизиране и асоцииране между Европейския съюз-РСМ

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети посочи, че конституционните промени трябва да се приемат. По думите му както е станало с Преспанския договор, така трябва да се случи и с Договора за добросъседство. Според негов конституцията трябва да бъдат включени общностите на българите, черногорците и други, като това ще бъде историческа стъпка за Македония.

Ахмети призова ВМРО-ДПМНЕ да помисли и осъзнае, грешката, която са направили в случая с Преспанското споразумение и да бъде солидарна към интегрирането на страната в ЕС.

Вписването на българите в македонската конституция е задължително условие за продължаване на преговорите на РСМ за членство в Европейския съюз, в съответствие с т. нар. френско предложение.

Мицкоски към София: Забравете за промени в конституцията ни

Мицкоски към София: Забравете за промени в конституцията ни

Лидерът на опозицията не иска отстъпки пред българите