Управляващата партия на Унгария внесе резолюция в парламента в сряда, призовавайки правителството да не подкрепя началото на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, докато Будапеща засилва натиска върху Брюксел преди решаващата среща на върха следващата седмица, предава "Ройтерс".

Премиерът Виктор Орбан предупреди, че лидерите на ЕС може да не успеят да постигнат консенсус за започване на преговори за членство с Украйна и каза, че въпросът не трябва да бъде поставян в дневния ред на срещата на върха.

Недоверието към Орбан е високо в Брюксел след горчиви сблъсъци по време на 13-те му години на власт относно правата на гейовете и мигрантите в Унгария, както и затягането на държавния контрол върху академичните среди, съдилищата и медиите. Това доведе до замразяване на милиарди евро средства от ЕС за Унгария.

"Политиката на разширяване на Европейския съюз трябва да остане обективен процес, основан на правила и резултати", се казва в парламентарната резолюция, внесена от управляващата партия.

"Започването на преговори за членство с Украйна трябва да се основава на консенсус между страните-членки на Европейския съюз... Условията за това днес не са налице."

В него се казва, че лидерите на ЕС трябва първо да направят задълбочена оценка на това как евентуалното членство на Украйна ще се отрази на сближаването и селскостопанските политики в рамките на блока, от които по-бедните членове на ЕС, включително Унгария, са сред основните бенефициенти.

Мащабният приток на украинско зърно в ЕС предизвика протести от фермери в Източна Европа миналата година, докато полските шофьори на камиони блокираха няколко гранични пункта с Украйна, призовавайки ЕС да възстанови разрешителните, ограничаващи транзита за украинските конкуренти.

Орбан ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Париж в четвъртък преди срещата на върха, казаха от неговит пресофис.

"Орбан се ангажира с много публична стратегия за създаване на хаос и паника преди срещата на върха на Съвета на ЕС. Спектакълът, който произвежда, е предназначен да създаде стрес и да увеличи максимално влиянието си преди срещата на лидерите на ЕС", каза Роджър Хилтън, научен сътрудник в GLOBSEC , мозъчен тръст.

Орбан блокира започването на преговори за еврочленството на Украйна

Орбан блокира започването на преговори за еврочленството на Украйна

Това не съвпадало с интересите на Унгария