Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) обяви в неделя, че статутът на специален пратеник на Швеция в организацията е спрян, съобщава Анадолската агенция.

Според изявление, генералният секретар Хисеин Брахим Таха е бил помолен да обмисли действия срещу страни, където Коранът и ислямските символи са били осквернявани. Сред тези действия е и евентуално прекратяване на статута на специален пратеник.

"Генералният секретар приветства мерките, предприети от някои държави-членки, за да протестират срещу повтарящите се атаки срещу ислямските светини. Той призова всички държави-членки да вземат суверенните решения, които смятат за подходящи, за да изразят позицията си, осъждаща предоставянето от шведските власти на лицензи, които позволиха многократната злоупотреба със светостта на Свещения Коран и ислямските символи, и да изразят отхвърлянето на държавите от ОИК на такива позорни действия под предлог за свобода на изразяване", се казва в изявлението.

Таха също подчерта, че изгарянето на копия на Корана и други действия срещу ислямски фигури и символи не са "обикновени ислямофобски инциденти".

"Той призова международната общност спешно да приложи международното право, което ясно забранява всякакво пропагандиране на религиозна омраза", се казва в изявлението.

Той подчерта колко е важно да се придържаме към наскоро приетата резолюция на Съвета на ООН по правата на човека, която засяга въпроса за "борбата с религиозната омраза, която подбужда към дискриминация, враждебност или насилие".

Генералният секретариат на ОИК се готви да свика извънредно заседание на Съвета на външните министри, за да обсъди допълнително ситуацията и да вземе всички необходими решения.

Ирак заплаши, че ще скъса връзките си с Швеция при повторно запалване на Корана
Обновена

Ирак заплаши, че ще скъса връзките си с Швеция при повторно запалване на Корана

От правителството поискаха от шведския посланик да напусне страната

Припомняме, че целият ислямски свят се надигна на протести след запалването на Корана. 

Ирак заплаши със скъсване на връзките, а посолството в страната бе подпалено от демонстранти. Иракските власти поискаха екстрадирането на извършителя, за да бъде изправен пред съда в страната. В същото време осъдиха вандалските акции срещу посолството. 

Иран привика шведския посланик. 

Правителствата на няколко мюсюлмански държави, включително Ирак, Турция, Обединените арабски емирства, Йордания и Мароко, също осъдиха случилото се.

Съединените щати също го осъдиха, но добавиха, че издаването на разрешителното от Швеция подкрепя свободата на изразяване и не е одобрение на действието.

Сириец се отказа да гори Библията и Тората в Швеция

Сириец се отказа да гори Библията и Тората в Швеция

Гневен от горене на Корана, мюсюлманинът искал да критикува по принцип нередността на деянието