Суданската християнка, срещу която шариатският съд постанови смъртна присъда заради това, че се е отказала от исляма, е пристигнала в Рим със семейството си, предадоха световните агенции. Те са били придружавани от италианския зам. министър на външните работи Лапо Пистели. На летището, те са били посрещнати от премиера Матео Ренци и италианския външен министър Федерика Могерини.

Мериам се е срещнала с папа Франциск, който е благодарил за силата на вярата и куража й. На свой ред Ибрахим е благодарила на Светия Отец за молитвите и подкрепата за освобождаването й. Срещата е продължила около 30 минути и е била много емоционална, е съобщил прессекретарят на Ватикана Федерико Ломбарди.

Вероятно по-късно Ибрахим и съпругът й, американски гражданин, ще заминат за САЩ.

През юни тя потърси убежище в американското посолство в Хартум, където прекара и последния месец.

Припомняме, на 15 май 27-годишната Мериам Ибрахим беше осъдена на смърт чрез обесване заради вероотстъпничество, той като се е омъжила за християнин.

Тя беше освободена на 23 юни след решение на касационния съд, но на 24 юни отново беше задържана на летището в Хартум заедно със съпруга си и двамата си синове, с които смяташе да напусне страната. Тя беше обвинена в притежаване на фалшиви документи.

Адвокатът й Мохамед Мустафа съобщи пред агенция „Франс прес", че сега тя се намира в американското посолство.

От американския държавен департамент заявиха ,че тя се намира на безопасно място, но не уточниха дали става дума да посолството в Хартум.