Съдът в Манчестър призна за виновни двама британски граждани за виновни заради терористична дейност и принадлежност към „Ал Кайда".

Двата осъдени са от пакистански произход, с еднакви фамилии, но не са родственици.

33-годишния Рангзеб Ахмед е осъден по член за терористична дейност. Неговата присъда е първата от този тип във Великобритания.

Другият осъден е 29-годишният Хабиб Ахмед, от когото полицията е иззела тефтери с иманета и контактите на известни членове на „Ал Кайда", като една част от тях са направени със симпатическо мастило.

Според обвинението те са били въвлечени в мрежата на „Ал Кайда" през април 2004 година.
През декември 2005 година те са пътували до Дубай за съвещание на членове на терористичната организация, което е доказано от записи на телефонни разговори от хотелите в Дубай.

Според информация, изтекла по време на процеса, двамата подсъдими са били част от група с лидер един от изявените ръководители на „Ал Кайда" - египтянинът Хамза Рабия, който бе убит този месец в района на афганистанско-пакистанската граница. Името и данни за връзка са намерени в едно от телефонните тефтерчета на Хабиб Ахмед.

Рангзеб Ахмед и Хабиб Ахмед са работили в Манчестър, като Хабиб Ахмед е бил шофьор на такси.

Двамата са арестувани през януари 2006 година. Арестът на Рангзеб Ахмед е направен в Пакистан, а неговите адвокати твърдят, че в тамошния затвор той е подлаган на мъчения.

Според обвинението именно той е „особено опасната личност" - изцяло се е посветил на „Ал Кайда" и считал, че масовите убийства са негов дълг. Според съда и прокурорите той е подготвял терористични актове.

И двамата осъдени не се признават за виновни. Те са изслушали присъдата си в плъно спокойствие и не са напарвили коментал.

В началото на процеса обвинение е било повдигнато и срещу съпругата на Хабиб Ахмед, която е англичанка. Тя обаче е обявена за невинна.