Стрелецът, убил 11 души и ранил още шестима други в синагога в Питсбърг, щата Пенсилвания през 2018 г., беше осъден на смърт днес, съобщава "СиЕнЕн".

Това е първото федерално смъртно наказание, наложено при администрацията на президент Байдън.

Решението за смъртната присъда на Робърт Бауърс е било единодушно, защото в противен случай обвиняемия би бил осъден на доживотен затвор.

50-годишният извършител беше осъден на 16 юни по всичките 63 обвинения срещу него за стрелбата в синагогата. То е било най-смъртоносното нападение срещу евреи в САЩ. На 13 юли журито е установило, че той отговаря на условията за смъртна присъда.

Нападателят от синагогата в Питсбърг може да получи смъртна присъда

Нападателят от синагогата в Питсбърг може да получи смъртна присъда

Престъпления, основани на нетърпимост...

Последната фаза на процеса срещу стрелеца се фокусира върху утежняващите и смекчаващите фактори в престъплението. Според прокурорите Бауърс е извършил убийствата поради омразата си към еврейския народ.

"Той превърна един обикновен еврейски шабат в най-лошата антисемитска масова стрелба в историята на САЩ и се гордее с това", каза американският прокурор Ерик Олшан в заключителните си думи в понеделник. "Това е случай, който изисква най-тежкото наказание по закон - смъртната присъда", уточни той.

Атаката започна сутринта на 27 октомври 2018 г., като Бауърс нахлул в синагогата и стреля по хората. Сред убитите са 97-годишна прабаба, 87-годишен счетоводител и двойка, женени в синагогата преди повече от 60 години.

Сред шестимата ранени по време на стрелбата, четирима са били полицаи, които са се отзовали на мястото. Осем души са се отървали невредими. Оцелелите след стрелбата са свидетелствали в съда.

Прокуратурата дори приложи като доказателство молитвеник с дупка от куршум.