Осем протестиращи са убити и повече от 350 други са били ранени по време на протести в иракската столица Багдад и на други места в страната, съобщиха от местната полиция и източници от болници, цитирани от световните информационни агенции.

Уточнява се, че полицията е използвала бойни патрони срещу демонстрантите, както и сълзотворен газ за разпръскване на хората. 

В интернет бяха публикувани видеоклипове и снимки, показващи тълпи протестиращи на площад "Тахрир" в Багдад.

Сблъсъци между протестиращи и полиция са се разразили, след като хората са се опитали да навлязат в т. нар. Зелена зона в Багдад, където се намират правителствените сгради и посолствата.

Иракските сили за сигурност използвали прекомерна сила при протестите, 157 убити

Иракските сили за сигурност използвали прекомерна сила при протестите, 157 убити

149 цивилни и осем членове на силите за сигурност са убити

Най-малко 3000 протестиращи в южния иракски град Нисирия са проникнали в сградата на правителството на провинцията и са я подпалили. 

Също така шестима протестиращи са били ранени в южния град Амар в провинция Майсан, след като охранители, защитаващи местния офис на шиитската милиция "Асаиб Ахл ал Хак" са открили огън. Протестиращите са се опитвали да подпалят офиса. 

По-рано днес иракският премиер Адел Абдул Махди заяви, че ще извърши кадрови промени в правителството и ще промени законите за изборите на фона на вълната от антиправителствени протести.

Протестите срещу икономическите политики и корупцията започнаха в Багдад на 1 октомври. Демонстрантите настояват за оставката на правителството, както и за икономически реформи и мерки срещу корупцията.

104 души са убити в безредици в Ирак

104 души са убити в безредици в Ирак

Повече от 6 хиляди са ранени