Палестински активисти изстреляха две ракети по Южен Израел тази вечер в нарушение на обявеното преди три седмици прекратяване на огъня. Няма данни за жертви и материални щети, информира АП.

Същевремнно палестинското правителство на Хамас съобщи, че ще бойкотира предстоящата утре реч на президента Махмуд Аббас, в която се очаква той да заплаши с предсрочни избори. Тези си действия правителството определя като отговор на събитията от последните дни.

През този период се стигна до сблъсъци между привърженици на Хамас и движението на Аббас - Фатах, чиято кулминация бе вчерашният опит за убийство на премиера Исмаил Хания.

25 ракети са изстреляни от Ивицата Газа по Израел от 26 ноември до сега.

Припомняме, че Израел и Палестина постигнаха съгласие за прекратяване на огъня преди по-малко от месец.

Двете страни се споразумяха да бъде поставен край на петмесечната военна офанзива на Израел в Ивицата Газа, както и на ракетния обстрел срещу еврейската държава от страна на палестинските военни.

Съгласието за прекратяване на военните действия бе постигнато след като палестинският президент Махмуд Аббас разговаря с израелския премиер Ехуд Олмерт. По време на разговора Аббас е гарантирал, че всички палестински групировки ще прекратят атаките срещу Израел. Израелският премиер Ехуд Олмерт се съгласи да бъде сложен край на военните действия.

Тогава израелската армия обяви, че се е изтеглила от северните части на Ивицата Газа, където водеше интензивни операции. Палестински бунтовници обаче изстреляха три ракети по южните части на Израел един час преди прекратяването на огъня.