Конгресменът Крис Делузио от щата Пенсилвания призова в сряда министъра на отбраната Лойд Остин да подаде оставка поради липса на прозрачност. Той първият демократ в Конгреса, който отправи това искане, съобщава CNN.

"Изгубих доверие в ръководството на министър Лойд Остин на Министерството на отбраната поради липсата на прозрачност относно скорошното му медицинско лечение и въздействието му върху непрекъснатостта на командната верига", написа Делузио в социалните медии в сряда.

Делузио участва в Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите.

Припомняме, че Остин се лекува от рак на простатата и претърпя усложнения и отвеждането му в болница на Нова година, където все още се лекува. Това гласи изявлението от вторник от Националния военен медицински център Уолтър Рийд.

В продължение на дни обаче той не уведоми обществеността. Впоследствие беше съобщено, че президентът Джо Байдън, висши служители по националната сигурност и дори заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс - която пое задълженията на Остин - не са знаели за хоспитализацията на министъра на отбраната до три дни след приемането му.

Байдън няма да уволни Остин за тайната му хоспитализация

Байдън няма да уволни Остин за тайната му хоспитализация

Операция от рак и последвали усложнения са причината за престоя в болница

Самият Остин пое пълната отговорност за случилото се.

Белят дом обяви, че протоколът за такива случаи вече ще претърпи промени. Заповедта на началника на кабинета на Белия дом Джеф Зиентс гласи, че членовете на кабинета трябва да уведомяват Белия дом, когато агенциите очакват или се подготвят за делегиране на правомощия и отново, когато делегирането се случи. Те важат, когато членовете на кабинета са подложени на медицинска процедура, изискваща обща анестезия.

Не се споменаха конкретни имена.

Байдън каза, че запазва доверието си в Остин и не иска той да подава оставка.