В Бившата югославска република Македония (БЮРМ) се появиха остро критични позиции срещу закона, приет вчера от македонския парламент относно даването на статут на албанския като втори официален език.

Освен опозиционните партии, които обявиха, че законът е противоконституционен, научни институти и учени също изразиха възмущението си. Снощи група патриотични организации протестираха пред парламента.

Македонският парламент направи албанския втори официален език на страната

Македонският парламент направи албанския втори официален език на страната

ВМРО-ДПМНЕ бойкотира вота

Македонски учени и професори се бореха срещу приемането на закона за езиците, по-конкретно по отношение на албанския език. Част от тях написаха съвместни писма и се изказаха публично, призовавайки президента да не подписва закона и да го обяви за противоконституционен.

Учените Катица Кулавкова, Гордана Силяновска-Давкова и Симана Груевска-Маджовска написаха писмо до парламента и президента, подчертавайки, че законът трябва да бъде отменен, тъй като застрашава бъдещето на страната.

"Този закон разрушава хармонията и социалното сцепление, където македонският език е най-силният инструмент за интеграция. Този закон застрашава функционалността и ефективността на македонската държава и нейните местни и централни институции", се подчертава в писмото.

Междувременно има също така реакции на опозиционните медии, насочени срещу премиера Зоран Заев като отговорен за приемането на този закон.

За да бъде приет този закон, той трябва да бъде подписан от президента на страната Георги Иванов. Докато партиите от управляващото мнозинство го призоваха да го подпише, опозицията настоя да не го прави.