Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи няколко некоректни или подвеждащи изявления относно 5-годишната битка срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), докато се опитва да сложи край на това, което нарича "безкрайни войни" и обяснява внезапното изоставяне на кюрдските партньори на Америка преди офанзивата на Турция.

Той излъга в най-малко пет ключови точки за конфликта, се посочва в анализ на "Асошиейтед прес".

ТРЪМП: ОГЛАВЯВАНИЯТ ОТ САЩ ОПИТ ДА СЕ ПОБЕДИ ДАЕШ Е "БЪРКОТИЯ" ОТПРЕДИ ДА СТАНА ПРЕЗИДЕНТ.

Вярно е, че той засили военния натиск в Сирия, отчасти давайки на американските командири на място повече правомощия. Но по време на администрацията на предшественика му Барак Обама кюрдските сили бяха сформирани, организирани и обучени да смажат ДАЕШ.

Тръмп също така неправилно заяви в понеделник, че американските сили са в Сирия от 10 години.

Американските военни при управлението на Обама започнаха действия по противопоставянето на ДАЕШ още през лятото на 2014 г. Това стана първо в Ирак, където терористите завзеха голяма част от северната и западната част на страната, включително ключови градове като Рамади и Мосул. В Ирак, за разлика от Сирия, американските сили имаха жизнеспособен партньор в лицето на иракското правителство.

Аштън Картър, който оглавяваше Пентагона от началото на 2015 г. докато Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 г., призна: "Отне ни повече време, отколкото трябваше, за да започнем да действаме заедно" по ефективна стратегия за трайно справяне с ДАЕШ. Но кампанията се превърна в "бъркотия" едва когато Тръмп пое властта.

Всъщност Мосул в Ирак и Ракка в Сирия бяха на прага да бъдат отвоювани обратно от терористите и елементите за военен успех до голяма степен бяха налице. Ирак обяви победа над ДАЕШ през декември 2017 г., а подкрепяните от САЩ кюрдски сили обявиха победа в Сирия през март тази година. Остава открит въпросът дали тези успехи ще се окажат трайни.

ТРЪМП ТВЪРДЕШЕ, ЧЕ ДАЕШ Е ПОБЕДЕНА. "НИЕ УБИХМЕ ДАЕШ", КАЗА ТОЙ НА 12 ОКТОМВРИ.

Никой не оспорва, че ДАЕШ загуби "халифата" си - обширна територия, която някога контролираше в части от Сирия и Ирак. Но групировката остава заплаха да се възроди отново, ако условията, позволяващи нейния възход, включително гражданската война в Сирия и липсата на ефективно управление в Ирак, не бъдат коригирани.

Републиканският сенатор Лиз Чейни заяви, когато Турция започна офанзивата си в Северна Сирия на 9 октомври, че е "невъзможно да се разбере" защо Тръмп е изоставил кюрдите и "дава възможност за завръщането на ДАЕШ".

Друга тревога е, че хаосът, предизвикан от турското нахлуване на 9 октомври, последвано от решението на Тръмп да изтегли американските войски от зоната на офанзивата, може да позволи на голям брой терористи от ДАЕШ да избягат от затворите, които са контролирани от кюрдите, и които сега са атакувани.

ТРЪМП ЗАЯВИ НЯКОЛКО ПЪТИ, ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ, УЧАСТВАЛИ В КАМПАНИЯТА СРЕЩУ ДАЕШ, СЕ ВРЪЩАТ ВКЪЩИ.

Поне засега това не е вярно. Повечето от приблизително 1000 военнослужещи, напускащи Сирия, ще отидат в Ирак, поне временно, или на други места в Близкия изток като Йордания. Пентагонът казва, че все още работи по планове как да продължи кампанията срещу ДАЕШ в Сирия и Ирак.

"Връщаме войниците си у дома", каза Тръмп.

Хоган Гидли, който е заместник-пресаташе на Белия дом, заяви, че Тръмп имал предвид цел, която трябва да бъде балансирана с други съображения.

"Президентът иска в крайна сметка да върне всички тези войници вкъщи", изтъкна Гидли, допълвайки: "Това беше неговата цел, когато встъпи в длъжност. Това е, което той иска да направи сега. Но той също така иска да осигури стабилност в региона."

ТРЪМП ЗАЯВИ, ЧЕ САЩ КОНТРОЛИРАТ ПЕТРОЛА НА СИРИЯ.

"Ние поехме контрола" върху петрола, каза той на 18 октомври. Три дни по-късно той припомни аргумента си, че когато САЩ нахлуха в Ирак през 2003 г., е трябвало да вземат петрола на Ирак. "Винаги съм казвал: "Ако влизате, пазете петрола." Същото нещо и тук (Сирия). Пазете петрола."

Всъщност това е по закон петролът на Сирия.

Тръмп казва, че обмисля план за малък брой американски войски да останат в района на производство на петрол в Източна Сирия, така че ДАЕШ или някой друг да не може да поеме контрола над нефтените находища и да ги използва за генериране на приходи, например чрез контрабанда на петрол.

ТРЪМП, НА ДЕВЕТИЯ ДЕН НА ТУРСКАТА ОФАНЗИВА: СИРИЙСКИТЕ КЮРДИ СА "МНОГО ДОВОЛНИ ОТ НАЧИНА, ПО КОЙТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА."

Командирът на кюрдските сили Мазлум Абди приветства спирането на огъня, постигнато с посредничеството на САЩ, но той също беше цитиран да казва, че се чувства предаден от САЩ.

С напускането на американските сили, кюрдите са изправени пред възможността за мрачно бъдеще. Завземане на територии от Турция би означало сриване на самоуправлението, което бяха постигнали в Североизточна Сирия. Те се страхуват също от огромни демографски промени, след като кюрдски цивилни бягат от турския контрол.