Пет германски изтребителя Eurofighter, разположени в Латвия, ще започнат да патрулират въздушното пространство над балтийските държави на 1 март, съобщиха от НАТО.

Те пристигнаха във военновъздушната база Лиелварде в Централна Латвия като част от операцията на НАТО за гарантиране на сигурността в региона. Планира се изтребителите на Луфтвафе да останат там в продължение на шест месеца, след което ще бъдат заменени с бойни самолети от друга страна от Алианса.

"От петък ще бъдем готови за мисиите, които ще започнат на 1 март.

Като работим в тясно сътрудничество с приемащата страна Латвия, с нашите белгийски и френски колеги, разположени в Литва, както и с ръководителите на въздушното движение и регионалните контролни центрове, ще демонстрираме ангажимента на НАТО към колективното възпиране и отбрана", заяви подполковник Свен Якоб, командир на германското военновъздушно подразделение.

Същевременно той изтъкна, че за първи път НАТО използва Лиелварде за мисия по въздушно патрулиране над балтийските държави.

Временното базиране на самолети на НАТО в Латвия се дължи на ремонта на пистата във военновъздушната база Емари в Естония, където преди това бяха разположени изтребителните отряди на Алианса.

Русия вдигна Су-27 срещу стратегически бомбардировачи на САЩ над Балтика

Русия вдигна Су-27 срещу стратегически бомбардировачи на САЩ над Балтика

Два B-1B до границите на Русия

Освен германските самолети, в региона на Балтийско море ще патрулират и белгийски изтребители F-16 и френски изтребители Mirage 2000-5, които са разположени в Шяуляй в Литва.