Германия трябва да ограничи броя на новите имигранти до около 65 000 на година, коментира заместник-лидерът на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, позиция, която може да се окаже проблем в коалиционните разговори със социалдемократите, съобщава "Ройтерс".

Меркел се опитва да създаде нова управляваща коалиция с ЕПД, след като преговорите с две по-малки партии се сринаха миналия месец. Проучвателните разговори трябва да започнат на 7 януари, а Меркел се надява да постигне споразумение до средата на януари.

Меркел обясни загубите на изборите на 24 септември с общественото безпокойство от решението ѝ за над един милион мигранти през 2015 г. и сега подкрепя по-твърда позиция по отношение на депортирането на имигранти, обвинени в престъпления.

Томас Строб, заместник-ръководител на Християндемократите на Меркел, заяви пред вестник Heilbronner Stimme, че тази вълна от мигранти не може да се повтори, а Германия трябваше да се върне към "нормалните" числа под границата от 200 000.

 

ЕПД се противопоставя на ограничаване на миграцията и на усилията на консерваторите да удължат спирането на събирането на семейства на мигранти, получаващи "субсидиарна закрила", отколкото пълно убежище, което изтича през март 2018 г.

Външният министър Зигмар Габриел заяви, че министерството на отбраната ще отхвърли съдебно решение, което позволява на семейството на 16-годишен сирийски мигрант да се присъедини към него в Германия.

Габриел коментира, че Германия не може да отговори на нуждите на всички, които искат да пристигнат там, и настоява за стъпки за насърчаване на други членове на Европейския съюз да вземат повече мигранти.

Той допълва, че Германия трябва да депортира незаконните имигранти.