Израелският износ в областта на отбраната се е увеличил до рекордните 13,1 милиарда долара през 2023 г. Това става ясно от доклад на правителството, цитиращ стотици договори, сключени от различни отбранителни компании, съобщава "Ройтерс".

По данни на Министерството на отбраната около 36% от износа идва от ракети, снаряди и системи за противовъздушна отбрана. Следват радари и средства за електронна война, оръжейни станции и пускови установки с по 11%, както и пилотирани самолети и авионика с по 9%.

Износът в областта на отбраната през 2022 г. е възлизал на 12,5 милиарда долара и се е удвоил през последните пет години.

Ведомството посочва, че той се е превърнал в централен приоритет като част от усилията за укрепване на отношенията между сигурността и стратегическата политика в световен мащаб, навлизане на нови пазари, отпадане на бюрократичните бариери и намаляване на регулациите.

"Въпреки че нашите индустрии са съсредоточени основно върху подсигуряването на отбранителната промишленост с капацитет за подкрепа на нашите войски и защита на нашите граждани, те продължават да търсят области на сътрудничество и износ към международни партньори", заяви министърът на отбраната Йоав Галант.

Редица страни поискаха израелската ПВО след успеха ѝ при атаката на Иран

Редица страни поискаха израелската ПВО след успеха ѝ при атаката на Иран

Arrow е "изпълнила основната роля" в прехващането на иранските ракети