Отделът за работа с архивите на Министерството на държавната сигурност на бившата ГДР в Дрезден намери документи и удостоверение за служба, издадено на името на Владимир Путин, съобщава "Билд", цитиран от ТАСС.

Документите се съхранявали в отдел "Персонал и квалификация" на бившата областна администрация на Щази в Дрезден.

Удостоверение, издадено на майор Владимир Путин на 31 декември 1985 г., е подписано лично от него и удължавано до края на 1989 г. Според ръководителя на отдела за архиви на Щази Конрад Фелбер, Путин, работещ по това време в звеното на КГБ в Дрезден, лесно е имал достъп до институции и държавни органи за сигурност на ГДР и не е бил длъжен да обяснява на никого, че работи за съветските тайни служби.

Фелбер предполага, че наличието на този документ улеснява задачата за вербуване на агенти в бившата ГДР.

След като завършва Ленинградския държавен университет през 1975 г., Путин е изпратен да работи в Комитета за държавна сигурност на СССР. През 1985 г. той е изпратен в офиса на КГБ в ГДР и работи в Дрезден до 1990 г. Там работи като старши комисар, асистент, старши помощник-началник отдел.

Путин е говорил публично за работата си в Германия, във филма на журналиста Андрей Кондрашов, показан в началото на 2018 г., Путин разказва за събитията от края на 1989 г., когато протестиращи нахлуват в сградата на Штази в ГДР и след това искат да влязат в сградата на КГБ, за да получат архивите.

В този момент Путин действал като преговарящ и не позволил на протестиращите да достигнат до представителството на КГБ.