Откриха масов гроб, в който са погребани телата на 643 цивилни в близост до иракския град Ел Фалуджа в провинция Анбар. Това съобщи телевизия Al Arabiya, цитирана от ТАСС.

Братската могила, която датира от 2016 г., когато регионът бе контролиран от бойци на терористичната групировка "Ислямска държава", бе намерена в района на Ес Саклявия на 5 км на север от Ел Фалуджа.

Както предполагат представители на местните власти, заровените в този масов гроб са предимно хора от племето Ал Мухамда. Тогава всички те безследно изчезнаха и до този момент нищо не се знаеше за съдбата им. Сред жертвите има и деца. 

Десетки убити и ранени при атака в Ирак

Десетки убити и ранени при атака в Ирак

Нито една групировка не е поела отговорност

Екстремистите от "Ислямска държава" окупираха около една трета от територията на Ирак през лятото на 2014 г. През юни същата година те превзеха втория по величина град Мосул и го обявиха за столица на т.нар. халифат.

През 2015 г. при поддръжка на международната коалиция на иракските правителствени сили започна широкомащабна кампания по освобождаване на районите, превзети от екстремистите. През декември 2017 г. тогавашният премиер на Ирак Хайдар ал-Абади обяви окончателното поражение на "Ислямска държава". 

25 протестиращи са убити при нападение в Ирак

25 протестиращи са убити при нападение в Ирак

Броят им бързо се увеличава