Мексикански служители по сигурността откриха телата на 19 мъже, струпани в задната част на камион. Това са съобщили от прокуратурата като се предполага, че жертвите са свързани с престрелка между гватемалска престъпна банда и мексиканския мощен картел Синалоа, предаде "Ройтерс".

Телата са откритие близо до град Ла Конкордия, в южния щат Чиапас, северно от южната граница на Мексико с Гватемала.

Според изявление на местната прокуратура по петима от мъжете има следи от огнестрелни рани, а всичките бяха облечени в тъмни дрехи, тактически жилетки, както и щипки за пълнители за огнестрелни оръжия.

Насилието на мексиканските бандите създава градове-призраци

Насилието на мексиканските бандите създава градове-призраци

Всички жители на град Тила, около 4 000 души, са напуснали домовете си

Източник на "Ройтерс", от службите за сигурност в Чиапас, е казал, че жертвите са гватемалски членове на престъпна група, бореща се за териториален контрол в района.

"Това е престъпна група, която иска да проникне в района. Те са гватемалци и това е мястото, където се изправят срещу няколко (престъпни) клетки, в този случай от Синалоа", уточни той.

От Министерството на външните работи на Гватемала казаха пред медии, че консулството в Чиапас е в процес на идентифициране на някои от жертвите, тъй като се предполага, че няколко от намерените са гватемалци. Също така поясни, че се държи връзка с прокуратурата на Чиапас и се работи по определяне на националността на всички жертви.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор определи инцидента като "нещастна конфронтация".

През последните години в Чиапас все по-често се наблюдават гангстерско насилие, за което се смята, че е свързано с престъпен рекет, както и с трафик на наркотици и хора.

"В резултат на увеличаването на трафика на мигранти в района картелът Синалоа, който преди контролираше трафика на наркотици там, стана много силен", каза още източникът от службите за сигурност в Чиапас.

Престъпността - основна тема в последния президентски дебат в Мексико

Престъпността - основна тема в последния президентски дебат в Мексико

На фона на скок в политическите убийства седмици преди вота