В Лондон настъпи хаос. Виновни за това са оставките, обявеният преврат и непоколебимата воля на Тереза Мей да се бори за нейния Брекзит. Лъжите за Брекзита сега си отмъщават, посочва Барбара Везел в коментар за Дойче веле.

Министрите и депутатите в Лондон дори още не бяха успели да проучат подробно 585-те страници на сделката за Брекзит, когато се чуха първите политически взривове. Дори и само беглият поглед върху думите "митнически съюз" бе достатъчен, за да се стигне до изстрели. Мъчителната изява в Долната камара на парламента, редицата оставки, в това число и на министър Доминик Рааб, отговарящ за Брекзита, въвлякоха правителствената ръководителка и цялата политическа структура на Великобритания в хаос.

Какъв "прекрасен" Брекзит...

Пред британския парламент Тереза Мей подчерта, че е договорила "регулиран Брекзит" - изказване, което предизвика презрителен смях. Сделката е чиста проба политическа отрова. Тя дава прекалено малко предимства на приятелите на Европа. Поддръжниците на Брекзита пък я оценяват като прекалено близка до ЕС. Шотландците се чувстват пренебрегнати, северноирландската Демократична юнионистка партия настоява за равноправно третиране, а лейбъристите се надяват с помощта на Брекзита да свалят правителството на торите.

Въпреки яростната съпротива, правителствената ръководителка още веднъж демонстрира своето безгранично твърдоглавие. Когато е поела определен курс и си е поставила ясна цел, явно нищо не може да я спре. Тя се е вкопчила в своята фикс идея и оправдава курса си с вечно повтарящи се фрази. "Тази сделка е в национален интерес" - в деня, в който трябваше да се бори за оцеляването си, Тереза Мей повтори това изречение най-малко десет пъти. И продължава да се кълне, че от сърце вярва в този Брекзит.

Онези, които са чули обясненията на Мей за работните места, които щели да бъдат спасени, за благоденствието и сигурността на страната, сигурно са стигнали до следното прозрение: че най-лесният път би бил "никакъв Брекзит". Тогава на Великобритания не би ѝ се наложило да се превръща във "васал" на ЕС без право на глас. Икономическите щети биха били предотвратени, Северна Ирландия - умиротворена, общата политика за сигурност би била спасена. И животът би могъл да бъде много лесен.

Вместо това правителствената ръководителка продължава да повтаря на британците, че сделката за Брекзит щяла да им донесе всички онези предимства, които всъщност са обвързани с членство в ЕС. И се радва на бъдещите прекрасни отношения с европейците, които всъщност изобщо не са регулирани. В сърцевината на Брекзита си остава лъжата на неговите застъпници. Тереза Мей обещава например по-добри училища и болници. Но тяхното плачевно състояние няма нищо общо с ЕС. То е резултат от пренебрежението, проявявано от консервативното правителство в Лондон в продължение на години.

Както винаги става въпрос за власт

И така Тереза Мей отново бърка "националния интерес" с идеологическите игрички на консерваторите, които от години са разяждани отвътре от "европейската болест". Някои сигурно се възхищават на борбения дух на правителствената ръководителка. В действителност обаче тя жертва благосъстоянието на страната си в името на собствените си лидерски амбиции и вътрешната борба за власт сред консерваторите.

Ако нейните собствени брекзитъри ѝ забият кинжал в гърба, както обявиха, политическата смърт на Тереза Мей ще бъде напълно заслужена. Бъдещето на Брекзита далеч не е решено. Британците все още имат четири месеца до датата за излизане от ЕС, за да предотвратят обявената злополука.